Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η Ημαθία είναι ένας νομός που η οικονομία του στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή. Η σύγχρονη αγροτική παραγωγή "επιτάσει" την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Οι συνέπειες από την ανεξέλεκτη απόρριψη αυτών των επικύνδυνων συσκευασιών είναι πολλές, σημαντικότερη όμως είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
   Έχει προβλεφθεί όμως ο χώρος απόρριψης των χρησιμοποιούμενων συσκευασιών; Η απάντηση είναι ναι. Έχουν στηθεί στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού Δήμου Πλατέος ψηλά σιδερένια καλάθια, κυρίως κοντά σε βρύσες. Στα σημεία αυτά μπορεί ο αγρότης να απορρίψει τα μπουκάλια του κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού νερού. Παρόλα αυτά, κάποιοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να ρυπαίνουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Αλλά κι αυτοί που ορθά πετούν τα σκουπίδια τους στα μεταλικά καλάθια...είναι σα να μην το έχουν κάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνεται ειδική ανακύκλωση των επικίνδυνων αυτών απορριμάτων...αλλά καίγονται!!! Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την καύση απελευθερώνονται στον αέρα που αναπνέουμε. 
   Πρόταση λοιπόν είναι η οργάνωση ενός συστήματος οργανωμένης συγκομιδής τέτοιων υλικών με στόχο την ειδική ανακύκλωσή τους. Στον νομό Ροδόπης υπάρχει ήδη με μια μορφή αυτό το σύστημα με αρκετά μεγάλη αποτελεσματικότητα. Στο χέρι μας είναι να το διεκδικήσουμε.



Εικόνα-Δήμητρα Συμεωνίδου (xronos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου